Foto261.se

Om Ulf Bjarke

Foto: Jakob Bjarke

67 år gammal amatörfotograf. Pensionär. Enbo med son och två barnbarn. Hängiven Landskronabo.

Många år sedan jag började fotografera och på den tiden fanns inga digitalkameror. Efter flera års uppehåll i fotograferandet, köpte jag mig en digitalkamera i maj 2008 och fastnade direkt. Det var befriande för kreativiteten att omedelbart kunna se resultatet på kamerans skärm. Inget mer slabb med framkallning av film eller att vänta på diabilder från ett fotolabb.

Fram till 2010 blev det mest natur- och landskapsfoton vid sidan om rena familjebilder. Men jag tröttnade lite på det och sökte ett “fotoprojekt”. Det var mitt äldsta barnbarn, som bjöd in mig på en spännande resa då han bad mig följa med och fotografera en innebandymatch med Falcons P10-lag. Det var en rejäl utmaning – snabb actionsport i ofta dålig belysning, men så småningom började bilderna bli allt bättre. Både tack vare ny utrustning och att jag lärde mig att ta bättre bilder. Mina två barnbarn spelade också fotboll, vilket ledde till att jag fotat en hel del på Exan och Ulkavallen också.

Under de senaste åren har det även blivit en del gatufotografering. Innebandyn och fotbollsbilderna har fått sällskap av bilder tillsammans med Landskrona Ridklubb, Landskrona Konståkning & Sportklubb, Landskrona School of Sports (tidigare BoIS Akademi). Fotade Landskrona BoIS under tre säsonger, 2014 – 2016, vilket var en spännande och lärorik period. Men med tiden blev det rutin och intresset var väldigt lågt för BoIS-bilderna – i särklass minst antal besökare när fotoalbum med BoIS publicerades. Då var det roligare när många barn, ungdomar och föräldrar/supportrar uppskattade bilderna efter en innebandymatch eller hästhoppning på Landskrona Ridklubb.

Det har också varit väldigt stimulerande att Landskrona Direkt har publicerat några reportage med bildsvep. Vi är lyckligt lottade som har tillgång till lokala och engagerande nyheter helt kostnadsfritt på nätet. Bildsvep från en spännande strandritt här. Och här ett reportage från då Sandtrollets förskola firade 10 år.

 

 

Nu är det maj 2018 och antalet fotosessioner har minskat något. Samtidigt har jag lagt ner lite mer tid på arbetet med bildredigering och ofta ger några timmars fotograferande upphov till mer än en full arbetsdag.

Under vårvintern drabbades jag av något man skulle kunna kalla “lätt fotodepression”. Lite känsla av slentrian och att “det här har jag ju redan fotat tidigare”. Den känslan har jag fortfarande med mig, även om fotosessionerna med Landskrona Ridklubb är härliga undantag och ljusglimtar i min tillvaro. Det är alldeles speciellt att fota människor som är lyckliga och älskar det de ägnar sig åt.

Jag ser fram emot en sommar med lite färre fotosessioner men med högre fotokänsla och goa bilder. Vad som händer till hösten struntar jag fullständigt i just nu. Klart är dock att jag kommer att låta min egen känsla för vad som är kul att få styra i större utsträckning.

 

Foto ska’ va skoj!

/Ulf Bjarke 21 maj 2018

 

Hör gärna av dig via e-post! (klicka KONTAKT på menyraden)