Gästkrönika – Jag har för första gången sett två män ha sex

Måns Back Nilsson. Lärare på SMF och kommunikatör för Albins Folkhögskola på sociala medier. (foto Jonas Borgström)


 

Jag har för första gången sett två män ha sex.
”Du ser för lite serier” replikerad min fru när jag påpekade detta.
Och ja jag ser nog för lite serier, men det är något med min hjärna och serier som inte synkar. Bio är något helt annat, idag kom det en tår redan till reklamen så jag var helt klart i fin form för en film som berörde på djupet.

 

Nu ligger jag här i en säng i Malmö och samma hjärna går på högvarv, fragment av ett liv som råkade vara mitt blandar sig med scener ur filmen och jag har ett stort behov av att uttrycka något som grott i mig en tid.

 

1969 tittade jag upp från min Kalle Anka och frågade min pappa om han trodde att bilarna skulle flyga i luften när jag var stor. 1989 tittade min son Linus upp från sin Kalle Anka och ställde precis samma fråga. Ett sådant där ögonblick som fastnade i hårddisken. Både jag och min pappa svarade precis likadant, ”såklart kommer de att göra det”.

 

Sanningen, som vi alla vet, är att bilarna fortfarande inte flyger, möjligtvis går de på elektricitet men det gjorde de redan för hundra år sedan så egentligen är det inget nytt under solen.

 

Det som däremot är sant är att vi lever i en otroligt mycket mer tolerant tid, en tid där det är okej att älska den man nu älskar. Så var det varken 1969 eller 1989.

 

Vi svartmålar gärna vår tid.
Nazisterna, nationalismen, klimatkrisen och alla jävla idioter med tangentbord samverkar till att få oss att tro att den tid som är nu inte är någon bra tid.

 

Och visst, bioreklamen innan filmen var verkligen en påfrestande idiotisk smörja med diverse multinationella världsförgörare som talade sig varma för hur ekologiska just deras produkter är och hur mycket de bryr sig om klimatet. Det världsfrånvända och totalt skamlösa reklamsnacket kan ju så klart ses som någon slags intäkt på att vår civilisation är fullständigt hopplös.

 

Men jag tror mer det beror på att människor och chimpanser delar dna till 98,5%, vi har svårt med förändringar och kanske går vi inte någon annan väg förrän den sista bananen är uppäten. Vi har svårt med uppenbara sanningar helt enkelt. Som att en djupt ojämlik värld inte är någon bra värld, som att miljarder med bensinbilar inte är en bra idé, som att det inte var Gud som tillverkade oss.

 

Men det finns så mycket annat som blivit så mycket bättre.
Som till exempel den fina sexscenen i filmen jag precis såg, som vår ökande tolerans mot allt som är annorlunda.

 

Man mätte precis i Sverige vad svenskar ansåg som viktigast för att få kalla sig svensk. 98% ansåg att det viktigaste var att man följde svensk lag.

 

98% är en bra siffra för den sammanfaller med just hur många svenskar som aldrig någonsin kommer att hamna i något brottsregister. De må försöka fuska med skatten eller betala något svart men de kommer aldrig någonsin att kasta en handgranat, misshandla någon eller råna en bank. Skillnaden med utrikesfödda och flyktingar är inte speciellt stor de skiljer kanske en procent eller två. Förklaringen är i huvudsak den att den underklass som förr var svensk idag är invandrad. Jag är medveten om att det finns andra faktorer också men att dag efter dag svartmåla en gigantisk grupp av hederliga människor är förstås fullständigt barbariskt.

 

Människor är inte dåliga, ett par procent idioter är verkligen inte ett bevis för någon form av fullständig idioti. Idioti är när vi tror på människor som pratar på det viset.

 

Och idioti är förstås när vi inte förstår att den värld som Elton John och jag föddes i har förändrats till en mycket mer öppen och bättre värld. En mycket liberalare värld där det är en självklarhet att alla får älska den de vill.

 

Och svårast av allt i filmen Rocketman var som vanligt att älska sig själv, oavsett sexualitet, oavsett vikt, oavsett tro, oavsett vad idioterna skriver på Facebook.

 

Lite mer kärlek och väldigt mycket mer jämlikhet.
Förmodligen kommer alltid lösningen på människornas problem att kretsa kring det.
Fördelningen av bananer och hjärtan.
Svårare än så är det nog inte.

 

Sen vore det förstås på tiden att bilarna började flyga. (Elektriskt såklart)